Wat is een capo?

Wat is een capo?

Wat is een capo?

Een capo is een hulpmiddel voor gitaristen. Het gebruik van een capo kan het gemakkelijker maken om bepaalde akkoorden te spelen of in een hogere toonsoort te spelen. In dit artikel leggen we je uit wat een capo is en hoe je een capo gebruikt. 

Wanneer gebruik je een capo?

Een capo kan zeer handig zijn in verschillende situaties, zoals wanneer een liedje in een te hoge of te lage toonsoort is geschreven voor de stem van de zanger of wanneer een gitarist een liedje in een andere toonsoort wil spelen om het een andere emotionele lading te geven.

Hoe gebruik je een capo?

Het gebruik van een capo is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het op de hals van de gitaar plaatsen op de fret (de metalen staven op de hals van de gitaar) waarop je de tonen wilt veranderen. Als je bijvoorbeeld in de toonsoort G wilt spelen, maar je wilt dat het klinkt alsof je in de toonsoort A speelt, zou je de capo op het tweede fret moeten plaatsen. Als je dan de akkoorden van de toonsoort G speelt, zullen ze klinken alsof ze in de toonsoort A zijn gespeeld.

Het is belangrijk om te onthouden dat je de grepen die je gebruikt om akkoorden te spelen niet hoeft te veranderen wanneer je een capo gebruikt. Als je bijvoorbeeld een akkoord C speelt met een capo op het tweede fret, hoef je alleen maar dezelfde grepen te gebruiken als je normaal gesproken zou gebruiken voor het akkoord C, maar het zal klinken alsof je het akkoord D hebt gespeeld. Dit kan het gemakkelijker maken om bepaalde liedjes te spelen, omdat je de tonen kunt veranderen zonder de grepen te hoeven veranderen.

Welke capo moet ik kopen?

Er zijn verschillende soorten capo's op de markt, dus het is belangrijk om een capo te kiezen die bij je past. Sommige capo's zijn bijvoorbeeld voorzien van een knop waarmee je de spanning kunt aanpassen, zodat je ze op verschillende frets kunt gebruiken zonder dat de tonen onscherp worden. Andere capo's zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals metaal of hout, wat kan bijdragen aan het klankbeeld van de gitaar.

Voor wie is een capo bedoeld?

In het algemeen is een capo een nuttig hulpmiddel voor gitaristen van alle niveaus. Of je nu net begint met gitaar spelen of al jaren ervaring hebt, een capo kan je helpen om je muzikale mogelijkheden te vergroten en om nieuwe manieren te vinden om liedjes te spelen. Dus als je op zoek bent naar een manier om je gitaarspel te verbeteren, overweeg dan om een capo aan je collectie toe te voegen.

Zie hier ons assortiment met capo’s

https://lintageguitarsmusic.nl/collections/capos-stemmers

Back to blog