Je gitaar stemmen: zo doe je dat

Je gitaar stemmen: zo doe je dat

Je gitaar stemmen: zo doe je dat

Je gitaar stemmen is een belangrijk onderdeel van het spelen van de gitaar, omdat een gitaar die niet goed gestemd is, niet goed zal klinken. Gelukkig is het stemmen van een gitaar een eenvoudig proces dat iedereen kan leren met wat oefening. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf je gitaar stemt.

Waarom moet je een gitaar stemmen?

Een gitaar moet gestemd worden omdat de spanning van de snaren verandert naarmate je de gitaar speelt en omdat de temperatuur en vochtigheid van de lucht de spanning van de snaren kan beïnvloeden. Als de snaren niet op de juiste spanning staan, klinken de noten die je speelt niet in tune en klinkt de gitaar als geheel niet goed. Door de gitaar te stemmen, kan je ervoor zorgen dat de noten die je speelt klinken zoals ze bedoeld zijn en kan je de gitaar optimaal laten klinken.

Op welke manieren kan je een gitaar stemmen?

Er zijn verschillende manieren om een gitaar te stemmen. We zetten ze voor je op een rij.

Stemmen met behulp van een stemapparaat

Dit is een apparaat dat je aansluit op je gitaar en dat je gebruikt om de stemming van elke snaar individueel te veranderen. De meeste stemmachines hebben knoppen voor elke snaar, zodat je de stemming van elke snaar kunt verhogen of verlagen.

Stemmen met behulp van een app op je telefoon

Er zijn verschillende stemapps beschikbaar voor smartphones die je kunt gebruiken om je gitaar te stemmen. Deze apps gebruiken de microfoon van je telefoon om de stemming van elke snaar te meten en geven aan hoe je de stemming moet veranderen.

Stemmen met behulp van een stempiano of elektronische toetsenbord

Als je toegang hebt tot een stempiano of elektronisch toetsenbord, kun je deze gebruiken om de tonen van elke snaar te vergelijken met de tonen op het instrument. Zo kun je de stemming van elke snaar aanpassen totdat ze klinken zoals de tonen op het instrument.

Stemmen met behulp van een gitaarstemmer

Dit is een klein apparaatje dat je op de bovenkant van je gitaar klemt en dat de stemming van elke snaar meet. Het geeft aan hoe je de stemming van elke snaar moet veranderen.

Hoe stem je een gitaar?

Er zijn verschillende manieren om een gitaar te stemmen, maar een van de meest gebruikelijke is om de gitaar te stemmen in standaard stemming. Dit doe je als volgt:

  1. Begin met de 6e snaar (de dikste snaar). Stem deze af op de E-toon.
  2. Stem vervolgens de 5e snaar af op de A-toon.
  3. Stem vervolgens de 4e snaar af op de D-toon.
  4. Stem vervolgens de 3e snaar af op de G-toon.
  5. Stem vervolgens de 2e snaar af op de B-toon.
  6. Ten slotte stem je de 1e snaar af op de E-toon.

Na het stemmen van alle snaren, is het aan te raden om de gitaar nog een keer te stemmen om ervoor te zorgen dat alle snaren op de juiste spanning staan en in tune zijn met elkaar.

Andere stemmingen

Je kan ook andere stemmingen gebruiken, afhankelijk van wat je wilt spelen en wat je prettig vindt om te spelen. Sommige muzikanten gebruiken bijvoorbeeld een open stemming, waarbij de snaren van de gitaar gestemd worden in open akkoorden. Dit geeft de gitaar een andere klank en kan sommige muziekstijlen beter laten klinken. Het is belangrijk om te onthouden dat als je de stemming van je gitaar verandert, je ook de akkoorden die je speelt moet aanpassen om ervoor te zorgen dat ze in tune klinken.

Gitaar stemmen: welke kant moet je op draaien?

Als je de gitaar wilt stemmen, moet je de pegs (de knoppen waarmee je de spanning van de snaren aanpast) op de juiste manier draaien om de spanning van de snaren te verhogen of te verlagen. Als je de peg naar rechts draait (als je naar de gitaar kijkt), zal de snaar strakker worden en zal de spanning toenemen. Dit zal ervoor zorgen dat de snaar een hogere toon produceert als je erop speelt. Als je de peg naar links draait, zal de snaar losser worden en zal de spanning afnemen. Dit zal ervoor zorgen dat de snaar een lagere toon produceert als je erop speelt. 

Het is belangrijk om te onthouden dat je de pegs voorzichtig moet draaien om te voorkomen dat je de snaren breekt of beschadigt. Als je een nieuwe snaar op je gitaar monteert, kan het helpen om de snaar eerst heel losser te maken voordat je hem op de juiste spanning brengt, zodat je de snaar niet overstrekt of beschadigt. Als je de pegs te hard draait, kan dit ook leiden tot beschadiging van de pegs zelf of van de gitaar. Als je de gitaar stemt met behulp van een stemapparaat of een online stemhulp, kan dit je helpen om de juiste spanning op de snaren te krijgen zonder dat je te hard hoeft te draaien.

Hoe vaak moet je een gitaar stemmen?

Hoe vaak je je gitaar moet stemmen, hangt af van hoe vaak je speelt en hoe stabiel de omgeving is waarin je speelt. Als je veel speelt of als je je gitaar meeneemt naar plaatsen met extreme temperaturen of luchtvochtigheid, zul je je gitaar wellicht vaker moeten stemmen. Als je gitaar weinig gebruikt of als je hem op een stabiele plaats bewaart, hoef je hem misschien minder vaak te stemmen.

Als je net begint met gitaarspelen, is het een goed idee om je gitaar na elke sessie te stemmen, zodat je gewend raakt aan het proces en je oor traint om te luisteren naar de juiste stemming. Als je meer ervaren bent, kun je misschien langer tussen het stemmen door gaan. Het is echter altijd een goed idee om je gitaar vóór een optreden of een oefensessie te stemmen, zodat je zeker weet dat je gitaar klinkt zoals het hoort te klinken.

 

Back to blog