Eerste gitaar kopen? Zes tips voor de beginnende gitaarspeler

Eerste gitaar kopen? Zes tips voor de beginnende gitaarspeler

1. Kies een gitaar van het juiste formaat.

Het formaat van een gitaar kun je aflezen aan de mensuur. De mensuur is de snaarlengte van de brugzadels tot de topkam. Het juiste formaat is erg belangrijk om de gitaar goed te kunnen bespelen. Volwassenen hebben namelijk een grotere gitaar nodig dan kinderen. 

40 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
48 cm mensuur: leeftijd 5 en 6 jaar
53 cm mensuur: leeftijd 7 tot 9 jaar
58 cm mensuur: leeftijd 9 en 10 jaar
63 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar

2. Let op de actie van de snaren!

De 'actie' verwijst naar de afstand tussen de snaar en de fret. Een te hoge actie maakt het moeilijk om zuivere tonen te spelen. Let hierop bij het kopen van een gitaar.


3. Koop als beginner een klassieke gitaar (nylon snarige gitaar).

Een nylonsnarige gitaar is aan te raden voor beginners, omdat nylon snaren comfortabeler zijn voor ongetrainde vingers. De lagere snaarspanning vraagt om minder druk van de linkerhand, dan snaren die op hogere spanning staan. Dit type gitaar is perfect om mee te beginnen.

4. Kies een gitaar met een massief bovenblad.

Goedkope gitaren hebben vaak een bovenblad van gelamineerd hout, wat de klankkwaliteit niet ten goede komt. Een massief houten bovenblad zorgt voor betere vibratie van de snaren en dus een betere klank. Voor €150,- kun je al een gitaar met een massief bovenblad vinden.


5. Een goede gitaar hoeft niet duur te zijn.

Het is vaak verleidelijk om als beginner een goedkope, tweedehands gitaar te kopen, maar het kan zijn dat deze niet optimaal is. Bij Lintage Guitars heb je al voor €95,- een klassieke gitaar startersset! Dit is een betere investering dan een tweedehands gitaar ergens achteraf kopen en het zal je plezier zeker ten goede komen. Mocht je uiteindelijk besluiten dat gitaar spelen niet jouw ding is, dan kun je de gitaar weer terug verkopen.


6. En nu oefenen!

Nu is het tijd om te oefenen. Kom zeker een keer langs bij ons om te kijken welke gitaar het beste bij je past.

Bekijk hier ons aanbod aan gitaren startersets!

Zurück zum Blog